Wat ís ACT eigenlijk?

Wat ís ACT eigenlijk?

Voor mij: mindfulness mét handen en voeten.

Ooit reed ik na een mindfulnesstraining in verwarring naar huis. Want ik had nu wel geleerd dat ik stressvolle situaties met een niet oordelende houding, geduld en een frisse blik kon bekijken, maar hoe nu verder? Wat kon ik concreet doen om beter met mijn problemen om te gaan? Want zodra ik thuis of op kantoor kwam was ik binnen een kwartier weer gestrest en prikkelbaar en voelde ik me nog steeds overweldigd door alles.

Totdat ACT op mijn pad kwam. ACT staat voor Acceptance and Commitment Theory en bestaat uit een aantal pijlers, waarvan Mindfulness er één is. Maar daarnaast zijn er nog vijf andere, die je de handen en voeten geven om met iedere situatie om te gaan.

Natuurlijk begint het allemaal met een goed contact met je lijf en bewustzijn van je gedachten, maar daarna wil je toch aan de slag, omdat je een waardevol leven wilt. En dat kan. Je krijgt tools in handen om de controle los te laten, zodat je bereid bent vervelende situaties te accepteren zoals ze op dit moment zijn. En dat levert je direct een enorme bak met energie op, omdat je je niet meer hoeft te verzetten, te vechten of te vermijden.

Maar het gaat verder. Je krijgt ook tools in handen hoe je met die vervelende negatieve babbelbox in je hoofd in je hoofd om kunt gaan. Bijvoorbeeld door keihard ‘ik kan het niet, ik kan het niet, ik kan het niet’ op de melodie van een Sinterklaasliedje te zingen. Zodat je merkt dat het maar losse woorden zijn, zonder enige macht als je ze die niet geeft.

En het gaat nóg verder. Je leert stevig met je voeten op de grond te staan doordat je ontdekt wat je écht belangrijk vindt in het leven, waardoor je met ferme stappen, mét je angsten en onzekerheden met toegewijde actie op weg kunt naar het leven dat je écht wilt.

Zo zie je hoe de pijler Mindfulness, mét de pijlers Acceptatie, Defusie, Waarden en Toegewijde Actie ervoor zorgen dat je de kracht krijgt om je leven aan te pakken. Als je dan vanuit de pijler Het Zelf ook nog met zelfcompassie en mildheid naar jezelf kunt kijken, heb je alle pijlers geïntegreerd en ontstaat er meer psychologische flexibiliteit. Waardoor je gegarandeerd weerbaarder in het leven komt te staan.

Handen en voeten dus. Vanuit Mindfulness.

Nieuwsgierig geworden naar ACT? Volg dan een cursus of kom gratis kennismaken tijdens een ACT-proeverij.

Voor aanmelden of meer info: https://frogcoaching.nl/act-training/ of bel Corina Groffen op 06 53 727 566

Tags: