Waardenbol

Waarden - ACT

Waardenbol

Het kennen van je waarden is belangrijk. Ze geven richting aan je leven. Maar besef dat waarden dynamisch zijn.

Natuurlijk vind je het belangrijk om goed voor je ouders/kinderen/huisdieren te zorgen. Maar je vindt het ook belangrijk om tijd voor jezelf te hebben. Misschien voel je nu al de spanning die dat oproept.

Door ACT heb ik geleerd dat je uit dat spanningsveld komt door jouw waarden voor te stellen als landen op een aardbol. Daarop kun je nooit alle landen tegelijk zien. En zo is het ook met je waarden. Als je kiest voor ‘tijd voor jezelf’, dan zal de waarde ‘zorgen voor anderen’ tijdelijk naar de achterkant verschuiven. Geen reden voor schuldgevoel.

Maar hoe weet je nu voor welke waarde je moet kiezen? Dat is eigenlijk heel gemakkelijk.

Door MINDFUL in het hier-en-nu te voelen wat op dit moment het belangrijkste is. Zodat je met toewijding de zorgtaken uitvoert óf jezelf oplaadt om er daarna weer 100% voor de wereld te zijn.

Dat lukt door te ACCEPTEREN dat je niet tegelijkertijd het ene én het andere kunt doen. Daarvoor is wel de BEREIDHEID nodig om de andere waarde even los te laten. Dat kan ongemakkelijk voelen, maar zie dat maar als een aanwijzing dat je bewust kiest en niet vanuit schuldgevoel.

Is het schuldgevoel erg sterk, dan kun je er nog een DEFUSIE-oefening op loslaten. Ga na welk zinnetje jou gek maakt en maak daar dan iets geks van. Probeer het eens na te bauwen met een kinderstemmetje of zing het luidkeels op de muziek van een maf radiospotje. Mijn favoriet op dit moment is ‘Slippers aan’. Wat is de jouwe?

Met dank aan Dirk van den Bosch voor de waardenbol metafoor.