Ruim je hoofd op met deze vijf tips

Ruim je hoofd op met deze vijf tips

Als jij ook net je schuur, garage, huis of garderobekast hebt opgeruimd weet je hoe heerlijk dat voelt. Overzicht en rust. Zo’n gevoel wil je toch ook in je kop! Want wat is fijner dan weer ruimte hebben voor je passies en weten waar je het allemaal voor doet. En dat kan. Met behulp van deze vijf tips. Gebaseerd op de Acceptance and Commitment Theory, een geweldige methode om af te rekenen met gebaande paden in je hoofd en het nemen van nieuwe beslissingen.

1. Minddump

Ga zitten en word je ervan bewust hoe onoverzichtelijk het in je hoofd geworden is. Schrijf nu op welke rommel er werkelijk allemaal in zit. Oude stoffige overtuigingen, gebroken beloften, slappe voornemens, ondergesneeuwde idealen. Oftewel, alles wat piept en kraakt of wat je niet meer actief gebruikt.

2. Selecteer

Waar wil je vanaf en waar zou je nog wel nieuw leven in willen blazen? In deze fase kan er oude pijn naar boven komen. De kunst is dan om het niet terug in de hoek te smijten, maar het juist compassievol vast te pakken en er even mee te gaan zitten. Zeg er gewoon even dag tegen.

3. Beslis

Pas nu de Marie Kondo-vraag toe: ‘Does It Spark Joy’? Is het antwoord nee? Maak dan de bewuste keuze om afscheid te nemen. Door het los te laten. Dat is gemakkelijker dan je denkt. Het klinkt misschien paradoxaal, maar dat doe je door juist even ruimte te maken voor de pijn en frustratie die eraan kleeft. Om dan vast te stellen dat het je niet meer dient. Besef dat het maar een gedachte is dat je niet kunt loslaten. Een mooi hulpmiddel zijn de defusieoefeningen uit Acceptance and Commitment. Een duidelijk filmpje hoe defusie werkt: https://youtu.be/kwlYXupjoaI.

Je kunt van die vervelende gedachte ook een spraakoefening maken. Zeg hem dan honderd keer hardop, steeds sneller en sneller. Of schrijf hem honderd keer onder elkaar. Net zolang tot de lading er vanaf is en je alleen maar losse woorden overhoudt. En je laat je toch zeker niet door een paar woorden weerhouden?

4. Afstoffen en repareren

Wat overblijft zijn de oude wensen en idealen die nog wel de moeite waard zijn. Tijd voor een grondige oppoetsbeurt. Zoek uit wat hiervoor nodig is. Een bijscholing, een telefoontje, lef om uit je comfortzone komen, een coach voor meer zelfvertrouwen en daadkracht?

5. Go!

Dan is het tijd om in actie te komen. Beslis wat het kleinste stapje in de goede richting is en doe dat dan vandaag nog. En maak een plan voor de middellange en de lange termijn. Vergeet vooral niet om alvast een inventarisatie te maken van de obstakels die je onderweg tegen kunt komen en hoe je die kunt tackelen. Je bent dan goed voorbereid als het (weer) moeilijk wordt. Maak tot slot een lijstje van de offers die je zal moeten brengen. En ben je daartoe bereid?

Ik heb een paar jaar geleden zelf deze opruimsessie gedaan, waardoor mijn leven in één klap compleet veranderde. Mijn verlammende overtuiging ‘ik durf het niet’ zette ik om naar ‘be afraid and do it anyway’, waardoor ik vlammend in actie kwam. Inmiddels heb ik een eigen coachingspraktijk en geef ik ACT-trainingen. Natuurlijk vroeg dat ook offers. Studeren en schrijven in plaats gezellig uitgaan en Netflixen. En mijn huis en tuin zien er al jaren niet meer zo spic&span uit als vroeger, maar het was het allemaal meer dan waard.

Ik wens je heel veel plezier met de voorjaarsschoonmaak in jouw hoofd en hoor graag welke veranderingen het bij jou teweeg heeft gebracht.

De illustratie is van de hand van Judith Albers, ook een ACT-addict. Meer van haar werk vind je op https://judithalbers.nl/.

 

Dit artikel is eerder verschenen op LinkedIn.