Maak MOETEN motiverend

Maak MOETEN motiverend

Moet jij ook zoveel van jezelf? Gekmakend toch? Het begint bij mij al bij het opstaan. Nog voordat ik uit bed stap kijk ik al op mijn Trellobord naar de acties die ik er gisteravond nog ‘even’ bijgezet heb. Klaar nu! Ik ben een human being, geen human doing!

Maar hoe maak ik dat knellende woord MOETEN nu motiverend? Door er een andere lading voor te verzinnen! En opeens vind ik het een leuk woord. Beetje gek misschien, maar het werkt wel en daar gaat het om. En Mindy (de naam van die babbelbox in mijn hoofd) vindt het ook leuk. Dat geeft lucht!

Hier mijn alternatieve invulling van MOETEN:
Mediteren
Ontspanningsoefening
Emoties vrij laten stromen
Trouw zijn aan mijn waarden
Energiegevende activiteiten
Nee zeggen (ook tegen mijn eigen Mindy)

Nog even wat uitleg? Ik gebruik hier de defusietechniek van ACT (Acceptance and Commitment Theory). Waarbij je iets compleet anders tegenover vervelende gedachten, emoties of gevoelens zet door er iets vreemds mee te doen. Je brein is dol op plezier maken en krijgt nu een alternatief.

Probeer het eens uit en geef het niet na één keer al op. Want ACT staat ook voor actie, dus oefen totdat het een nieuwe gewoonte is.

Welke alternatieve invulling geef jij aan jouw MOETEN? Ik hoor het graag.