Baby steps en ACT

Baby steps en ACT

Het fijne van ACT* is, dat je bij iedere willekeurige pijler kunt beginnen. Vandaag iets over Toegewijde Actie.

In mijn pre-ACT-leven besloot ik eens te gaan hardlopen omdat ik binnenkort een feestje had en in mijn nieuwe jurk wilde passen. Dus kocht ik hardloopschoenen, downloadde de app ‘Start To Run’ van Evy Gruyaert en begon. Bij les 9. Want die eerste wandellessen kon ik wel overslaan vond ik. Ik wilde toch hardlopen? En die rustdagen tussendoor leken mij overdreven. Zo moe werd je niet van twintig minuten dribbelen. Binnen twee weken zat ik bij de fysiotherapeut met een halve nekhernia. Het duurde weken voordat ik daar weer vanaf was. Zó moet je dus niet met Toegewijde Actie starten.

Hoe kun je het dan wèl aanpakken? Ten eerste door het doel dat je voor ogen hebt te verbinden aan een voor jou belangrijke waarde, bijvoorbeeld dat je fit en gezond wilt zijn. Bij tegenslag blijf je dan gemakkelijker gemotiveerd.

Daarna kun je een goed actieplan maken, bijvoorbeeld door het SMART te maken (Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Realistisch, Tijdsgebonden). Hierdoor krijg je je doel helder voor ogen en kun je het stap voor stap gaan uitvoeren. Maar begin met baby steps!

Waarom is het nu zo belangrijk om rustig te beginnen? Niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om je geest aan het proces te laten wennen, waardoor je het innerlijk verzet eigenlijk op een heel slimme manier omzeilt. Je duwt jezelf in het begin net niet te ver uit je comfortzone om te voorkomen dat je interne alarmsysteem aanslaat. Vanuit de evolutie hebben we namelijk geleerd dat iedere verandering bedreigend kan zijn, waardoor ons vecht/vluchtmechanisme direct aanslaat. Door een verandering heel geleidelijk met kleine stapjes in te voeren, omzeilen we dit omdat het dan niet ‘bedreigend’ aanvoelt.

Maar rustig beginnen heeft nog een fijn effect. Want je brein krijgt namelijk bij ieder doel dat bereikt wordt een dopamineshotje, waardoor je je gelukkig en tevreden voelt, hoe klein dat bereikte doel ook is. Waardoor je dit gedrag gemakkelijk kunt en wilt herhalen. Kleine moeite, groot plezier.

Dus GO baby’s GO. Dan ga ik even een wandeling maken.

* ACT is een acroniem voor Acceptance and Commintment Theory. ACT bestaat uit zes pijlers die elkaar onderling versterken naarmate je ze beter onder de knie krijgt: Acceptatie, Defusie, Mindfulness, Het Zelf, Waarden en Toegewijde Actie.

Meer weten over ACT en weten wat het voor jou kan betekenen? Ga naar https://frogcoaching.nl/act-training of bel me op 06 53 727 566.